Bobillån
Bobiler blir stadig mer populært her til lands. Det er en investering, men med aktiv og entusiastisk har du spart den inn i løpet av noen feriebudsjetter. Her ser vi på hvordan du kan finne billigste lån til bobil og andre ting du bør vite før du søker.
Bobillån uten sikkerhet fra Sambla
- Via Sambla kan du søke om inntil 600 000 kroner du kan kjøpe bobil for, eller bruke til andre formål.
- Ved at Sambla samarbeider med over 20 forskjellige långivere, kan du oppnå et tilsvarende antall lånetilbud.
Det er til tider store forskjeller på betingelsene de ulike bankene gir på lån uten sikkerhet, både når det gjelder høyeste lånebeløp og renten de beregner seg.
Sammenlign lån for lavest rente
Renten settes individuelt på grunnlag av lånsøkerens økonomiske situasjon. Da vurderer man lånsøkeren og eventuelle medsøkeres inntekter, og hvor mye gjeld de har fra før. Det legges også vekt på forsørgerbyrde, betalingshistorikk og en rekke statistiske forhold.
Summen av disse tingene tolkes ulikt. Du vil derfor få ulike svar fra de forskjellige lånsøkere. På et bobillån kan du spare tusenvis av kroner på å velge det billigste alternativet framfor det dyreste av de tilbudene som blir lagt på bordet.
Sambla tar ikke betalt for denne tjenesten.
Fordeler med bobillån gjennom Sambla
Det beste med lån uten sikkerhet, spesielt når du bruker det til å kjøpe bobil, er fleksibiliteten.
Ettersom banken som gir deg lånet ikke har noen egeninteresse i bobilen du kjøper, står du helt fritt. Du kan kjøpe ny eller brukt bobil, og du kan få bobillån uten egenkapital.
Du kan også velge hvilken type forsikring du vil ha. Når du har lån med pant i bilen, vil långiver gjerne kreve at den er fullforsikret.
Dernest er det nærmest problemfritt når du vil selge den videre. Det er intet lån som skal innfris av kjøpesummen. Du kan selv innbetale det som står igjen på lånet når du får oppgjøret. Du kan også velge å bruke disse pengene på en ny bobil, og fortsette å betale lånet i henhold til betalingsplanen.
Ulemper ved bobillån uten sikkerhet
Grunnen til at folk likevel velger lån med sikkerhet, er at det er mulig å få lavere rente.
Renten vil ikke være like lav som lån med sikkerhet i bolig, men som oftest noe lavere enn usikrede lån. Hvor lav den blir avhenger også av hvor mye egenkapital du kan stille opp med.
Vi minner her om at det er stor variasjon i rentesatsene på lån uten sikkerhet. Dersom du har god økonomi og jobber litt med å finne det rimeligste alternativet, kan det hende forskjellen likevel ikke er så stor når du leter etter billig lån til bobil.
En annen forskjell er nedbetalingstiden. Med sikkerhet og full forsikring er det mulig å få lån til bobil 15 år.
Lån uten sikkerhet skal normalt ikke gis utover fem år. Dersom du skulle få betalingsproblemer, er det likevel mulig å forhandle med långiver om å strekke det litt lenger.
Økonomisk sett er uansett det beste å betale ned lån på kortest mulig tid. Det er ingen grunn i seg selv til å strekke nedbetalingstiden til ti år eller femten år hvis du kan klare det på fem.
Alternativ til bobillån uten sikkerhet: Leie bobil
Har du lyst til å prøve et bobileventyr uten å ta opp lån med en gang? Da er det fullt mulig å leie bobil en sommer og se hvordan det føles.
Det er et godt alternativ for studenter som ikke har tilstrekkelig kredittverdighet til å ta opp lån, og for alle som bare tenker å prøve ut bobilferie.
Ved å leie tar du ikke på deg noe ansvar utover dette. Bobilen kommer ferdig forsikret og med nøklene i døren. Du kan bare trå gassen og bevege deg ut i den store verden.
På sikt er det nok bedre å eie enn å leie. Dersom du drar på bobilferie sommer etter sommer, er det verdt investeringen. Du sparer også inn mye på flyreiser og hotellovernattinger.
Fakta om bobil
Statistisk Sentralbyrå fører regnskap over antall bobiler som er registrert i Norge. Det har faktisk nærmest doblet seg på ti år; fra 26 800 i 2010 til 51 708 i 2020.
Det er interessant at også bruken av campingvogn øker. I samme periode som nevnt over har det skjedd en tilvekst på 30 %. Det tyder på nordmenn i stadig større grad setter pris på denne ferieformen.
Bruk av bobiler og campingvogner er mer og mer populært jo lenger vekk fra Oslo vi kommer. De høyeste tallene kommer fra de aller nordligste fylkene, Nordland, Troms og Finnmark.
Hvilken bobil er mest populær?
Når det gjelder hva slags bobiler vi anskaffer, ligger Fiat på topp. Deretter følger de tyske merkene Burster og Hymer.
Det er fortsatt lette bobiler under 3500 kilo det selges mest av, men det er omsetningen av tyngre bobiler som for tiden øker mest.
Fordelen med stor bobil er at det gir bedre plass, mer komfort og litt mer luksus. Det er også lettere å frakte med seg sykler, grill og campingmøbler i større biler.
Å bygge sin egen bobil blir stadig mer populært
Mange velger å kjøpe en van og pusse den opp til en fullt fungerende bobil. På sosiale plattformer som Instagram kan du finne folk som gjør akkurat dette, og deretter viser fram livet på reisefot.
3 ting du bør sjekke når du kjøper brukt bobil
Å kjøpe brukt reduserer prisen, og gjør det mulig for deg økonomisk å anskaffe bobil.
Når du kjøper brukt, spesielt av privatpersoner, må du imidlertid være litt mer oppmerksom.
Det er spesielt tre ting du bør ha i mente:
- Hva veier bilen? Veier den over 3500 kilo, kreves det førerkort klasse C1 for å kjøre den. Egenvekten er oppgitt i vognkortet, men som sjåfør må du i tillegg regne med vekten av personer og utstyr.
- Hvem har importert bilen? Det har betydning ettersom garantitiden i Norge er fem år, mens den for eksempel i Tyskland er bare to år. Dersom det er en privatperson som har importert den, er det den tyske garantiperioden som gjelder.
- Hvordan er bobilens tekniske tilstand? Fuktighet er et gjennomgående problem ved brukte bobiler. Du kan be om at det foretas en fuktighetstest. Dessuten bør man også se på registerreimen, chassiset og drivverket i motoren.
Leie ut bobilen
En bobil som blir stående i ro mesteparten av året, kan synes lite produktiv. Da er det mulig å leie den ut, og samtidig få litt penger inn på kontoen. De kan for eksempel brukes til å betale ned bobillånet raskere.
Du kan annonsere den og leie ut selv, eller du kan overlate det til et firma som spesialiserer seg på dette.
Du vil kanskje få mest igjen hvis du leier den ut privat. På den annen side kan et firma ta på seg jobben med annonsering, sjekking av kundene og sørge for at nødvendige forsikringer er i orden. Det blir dermed mye mindre bryderi for deg.
Spørsmål og svar – Bobillån
Hva koster et bobillån?
Det avhenger av hvor mye du låner, hva renten er og hvor lang nedbetalingstid du har. Du kan bruke en lånekalkulator for å regne på ulike alternativer.
Hvordan finansiere bobil?
Det vanlige er å søke om bobillån med eller uten sikkerhet. Ved å finansiera din bobil med et lån uten sikkerhet trenger du ingen egenkapital.
Hvor mye får jeg låne til bobil?
Det avhenger av din økonomiske situasjon. På Sambla kan du låne opptil 600 000 kroner uten sikkerhet til bobil.
Er bobil en god investering?
Det kan godt lønne seg i form av besparelser på dyre utenlandsferier og hotellopphold. Dessuten kan du leie ut bobilen når du selv ikke bruker den, og tjene noen kroner på det.
Kan jeg leie ut bobilen når den ikke er i bruk?
Ja, det kan du. Det finnes egne firmaer som er behjelpelige med dette, eller du kan selv annonsere den.
VI HJELPER DEG MED Å FÅ ET LÅN TIL DEN BESTE RENTEN
Våre andre tjenester
Bankene vi sammenligner