Personlig økonomi

Personlig økonomi handler om hvordan du forvalter pengene dine i hverdagen. Alle har en personlig økonomi, men det er ikke alle som har et like bevisst forhold til det. Her gir vi deg informasjon og økonomiske råd som kan bidra til en bedre økonomisk hverdag og fremtid.

Hva er personlig økonomi?

Personlig økonomi omfatter alle beslutningene du tar om penger – hvordan du tjener, bruker og sparer dem. Dette inkluderer blant annet budsjettering, planlegging av fremtidige utgifter, nedbetaling av gjeld og sparing til fremtidige mål.

  • Budsjettering: Hvor mye bruker du på mat, klær og fritid? Kan du justere disse postene for å spare mer?
  • Sparing: Setter du av penger til fremtidige mål, som ferie, bolig eller pensjon?
  • Gjeld: Hvordan håndterer du gjeld som studielån, kredittkort og boliglån? Har du oversikt over rentenivået og lånebetingelsene dine?
  • Investering: Setter du penger i aksjefond eller lignende for å få pengene til å vokse over tid?

I tillegg til dette kan det være lurt å implementere smartere valg i hverdagen. Har du for eksempel unødvendige abonnementer? Kan du smøre matpakke i stedet for å spise lunsj ute? Ved å kutte ned på små utgifter kan du få en bedre personlig økonomi.

Hvorfor er personlig økonomi viktig?

Alle har et forhold til penger, men ulik grad av kunnskap og bevissthet. God kontroll på den personlige økonomien gir deg friheten til å ta informerte økonomiske valg og oppnå målene dine. 

Dette kan være alt fra å kjøpe bolig, starte en bedrift eller sikre deg en god pensjon. God økonomi gir deg dessuten større fleksibilitet til å ta de valgene som gir deg glede i hverdagen. Det kan være alt fra å ha nok penger til kjøpe den nye mobilen du har lyst på til å reise på ferie.

På den andre siden kan dårlig økonomistyring føre til stress, unødvendig gjeld og begrensede muligheter i fremtiden. Uten god økonomistyring kan du ende opp med å bruke mer enn du tjener, og dermed pådra deg unødvendig gjeld.

Våre beste økonomiske råd

Vi i Sambla er eksperter på økonomi. Gjennom våre mange år som låneformidlere, har vi hjulpet tusenvis av kunder med å forbedre økonomien sin. På veien har vi lært at det viktigste er å ha det grunnleggende på plass og ta smarte økonomiske valg.

Vi håper at disse rådene kan være til hjelp, enten du er ung og ny innen personlig økonomi, eller bare ønsker å forbedre økonomistyringen din:

  1. Tenk gjennom dine økonomiske mål:
    Første skritt mot bedre økonomistyring er å sette klare mål. Ønsker du å nedbetale gjeld, spare til bolig eller bygge opp en buffer for uforutsette hendelser? 

Det å ha konkrete mål hjelper deg å holde fokus og motiverer deg til å ta smarte økonomiske valg i hverdagen. Skriv ned målene dine, for eksempel: «Jeg vil spare 20 000 kr til neste års sommerferie».

  1. Få oversikt:
    Det er viktig å ha et bevisst forhold til økonomien sin. For å få til dette, må du først skaffe deg en oversikt. Sett deg ned og gå gjennom bankkontoene dine for å se hva du har av tilgjengelig kapital.

Sjekk hvor mye du får inn og hvor mye du bruker hver måned. Du bør også skaffe deg oversikt over eventuell gjeld og se hvor mye som går til nedbetaling av lån og kreditt.

  1. Sett opp et personlig budsjett:

Når du har oversikt over inntektene og utgiftene dine, kan du bruke denne informasjonen til å sette opp et budsjett. Sett først av penger til faste utgifter. Prioriter sparing og gjeld, og tilpass deretter forbruket ditt etter hvor mye du har igjen. 

Ved å ha tydelige rammer for forbruket ditt, kan du enkelt prioritere nødvendige utgifter og sparing, og samtidig redusere overforbruk på unødvendige kjøp. Dette gir deg større økonomisk frihet på lang sikt og reduserer risikoen for å havne i en negativ spiral.

  1. Prioriter langsiktig sparing:

Sparing er essensielt for økonomisk trygghet. Start tidlig med å sette av penger til både kortsiktige og langsiktige mål, som en bufferkonto eller pensjon. Selv små beløp som spares jevnlig kan vokse betydelig over tid. 

Du kan også vurdere spareformer som gir avkastning, som aksjefond eller indeksfond. Disse alternativene kan gi bedre økonomisk vekst over tid enn tradisjonelle sparekontoer. Merk imidlertid at disse spareformene medfører risiko, da aksjemarkedene kan være svært volatile.

  1. Skaff deg bedre vilkår:

Gjeld kan være nødvendig for å kjøpe bolig eller bil, men det er viktig å ha full oversikt over hvor mye du skylder og hvilke renter du betaler. Hvis du har behov for lån, er det viktig å finne det beste alternativet. 

Dersom du allerede har gjeld, kan du vurdere å refinansiere for å få bedre vilkår. Dette kan vi i Sambla hjelpe med. Hos oss kan du nemlig sende inn én lånesøknad som videreformidles til alle våre samarbeidspartnere. Slik kan du få og sammenligne ulike tilbud, og velge den beste avtalen for deg og dine behov.

 

Refinansiere lån

Søk refinansiering fra fler enn 20 långivere

SØK NU

Andre måter å spare penger på

Det finnes mange ulike måter å spare på, og det er flere smarte valg du kan ta i hverdagen for å redusere kostnadene dine. Her er noen eksempler:

  • Planlegg matinnkjøp: Planlegg alle måltider på forhånd og kjøp mat i større kvanta. Unngå små porsjonspakker, da disse har langt høyere kilos- eller literspris. Lag heller store porsjoner og frys ned det du ikke trenger til senere. Da reduserer du samtidig risikoen for å ende opp med å gå ut og spise. Vinn-vinn! 
  • Sjekk tilbudsaviser: Det kan også være lurt å følge med i tilbudsaviser. Kjøp maten der den er billigst, og du kan redusere matbudsjettet ditt betydelig. Unngå også å gå på butikken sulten. Dette kan hjelpe deg med å unngå dyre og unødvendige impulskjøp. Kjøp bare det du har planlagt å kjøpe og til lavest mulig pris.
  • Gå gjennom abonnementer og tjenester: Mange har abonnementer de ikke bruker. Dette gjelder spesielt strømmetjenester. Trenger du for eksempel både Netflix og Disney+? Se hva du kan kutte ut, og veksle mellom hvilke strømmetjenester du abonnerer på. Du kan tross alt ikke se på to ting samtidig.
  • Kjøp brukt: Se om du kan finne det du trenger brukt. Ved å kjøpe brukt i stedet for nytt sparer du både penger og miljøet. Mange legger ut ting de vil bli kvitt til en rimelig penge, så her kan det være mye å spare.
  • Tren gratis: Svært mange er støttemedlemmer hos treningssentret, og hvis du ikke bruker abonnementet ditt er det penger rett ut av vinduet. Tren heller gratis ved å sykle eller gå turer. Da får du frisk luft også!
  • Ta beina eller sykkelen fatt: Vurder også om du kan gå eller sykle til jobb, skole og butikken i stedet for å kjøre eller ta bussen. Ikke bare sparer du penger, men du bidrar også til å redusere karbonavtrykket. Den ekstra treningen gjør dessuten godt både for kropp og sjel.

Se over strømavtalen din

For å finne den beste strømavtalen, er det viktig å forstå de ulike alternativene og vurdere hva som passer din økonomi og ditt forbruksmønster. Fastprisavtaler gir forutsigbarhet og beskyttelse mot prisøkninger, men kan være dyrere om markedsprisen faller.

Spotprisavtaler er ofte rimeligst over tid, men medfører store svingninger i prisen, mens variabel pris gir en balanse mellom forutsigbarhet og markedsfleksibilitet. Hvilken type avtale du bør velge, avhenger av din økonomiske toleranse for risiko og behov for stabilitet i strømregningen.

Når du sammenligner avtaler, bør du også være oppmerksom på påslag fra leverandører, nettleiekostnader og eventuelle bindingstider. For å spare penger er det lurt å følge med på markedet og vurdere å bytte strømleverandør dersom du finner en mer konkurransedyktig avtale. Med et aktivt forhold til strømforbruket og avtalene som finnes, kan du redusere kostnadene og sikre deg en avtale som passer dine behov.

Hjelp ved økonomiske problemer

Mange opplever at de mister kontroll over økonomien ved plutselige endringer, som jobbskifte eller økte utgifter. Her kan det være lurt å be om rådgivning for å få oversikt over muligheter som refinansiering eller betalingsordninger. Husk at det alltid finnes en vei ut av økonomiske problemer, og det viktigste er å ta grep tidlig.

Oppsummering

Personlig økonomi handler ikke bare om hvordan du bruker pengene dine, men hvordan du tar gode valg for å oppnå økonomisk trygghet og frihet. Noe av det viktigste du kan gjøre er å skaffe deg oversikt over inntektene og utgiftene dine og sette et tydelig og gjennomførbart budsjett.

Ved å gjøre små justeringer i hverdagen, som å kutte ut unødvendige abonnementer, kjøpe brukt og sykle i stedet for å kjøre, kan du spare betydelige beløp. Samtidig er det viktig å tenke langsiktig, enten det kommer til pensjon, boligkjøp eller en buffer for uforutsette hendelser.

Det er også svært viktig å ha kontroll over eventuell gjeld, og vurdere refinansiering for å få bedre lånevilkår. Ved å ta kontroll over din personlige økonomi, kan du unngå stress, redusere gjelden og få mer frihet både i hverdagen og i fremtiden.

Espen
2025-03-11
Espen er skribent på Sambla. Han er utdannet jurist med finans og økonomi som spesialfelt. Han har over 10 års erfaring som rådgiver i personlig økonomi. De senere årene har Espen jobbet som finansjournalist. Han skriver for den jevne bankkunde og alltid fra et forbrukerperspektiv. Når Espen ikke har en deadline som må overholdes og han ikke oppdaterer seg på dagens finansnyheter, baker han sitt eget brød. Det er nemlig både sunt og godt, og ikke minst økonomisk.

 

Gjeldsregisteret

DNB

NAV

Bankene vi sammenligner