Flytte boliglån
Du er ikke alene om å ønske deg bedre betingelser på ditt boliglån. Det kan være store summer å spare på å bytte boliglån til en annen bank som tilbyr bedre rente. Det norske boliglånsmarkedet preges av stor konkurranse og det er fullt mulig å finne en långiver som kan gi deg lavere rente enn hva du har i dag. Lånet kan til og med flyttes for å få bedre tjenester, service og betingelser.
Her går vi gjennom ulike fordeler ved å flytte boliglån til en annen bank, hva som kan være bra å tenke på og hvordan prosessen ser ut rent praktisk.
4 vanlige grunner til å flytte huslån
1. Lavere renter
En av hovedgrunnene til å flytte boliglånet er muligheten til å oppnå lavere rente. Hvis rentene har gått ned siden du første gang tok opp boliglånet, kan du kanskje spare en betydelig sum penger ved å refinansiere. Lavere renter betyr lavere månedlige betalinger, noe som kan hjelpe deg med å administrere økonomien din mer effektivt.
2. Forandringer i privatlivet
Ditt privatliv kan ha endret seg siden du første gang tok opp boliglånet. Et eventuelt samlivsbrudd eller en skilsmisse kan kreve en forandring i boliglånsituasjonen. Hvis den ene parten vil kjøpe ut den andre så kan det være aktuelt for den parten som overtar å øke størrelsen på lånet sitt. Er det ikke mulig å øke størrelsen på lånet i banken hvor lånet allerede sitter så kan det være et alternativ å flytte boliglånet til en annen bank.
3. Frigjøring av egenkapital
Hvis du har bygget opp egenkapital i boligen din over lengre tid, kan du kanskje frigjøre noe av egenkapitalen ved å flytte boliglånet ditt. Dette kan gi deg et pengebeløp som du kan bruke til andre praktiske formål som for eksempel boligforbedringer eller nedbetaling av annen gjeld.
4. Refinansiering
Hvis du har annen gjeld, for eksempel kredittkortgjeld eller et kostbart privatlån, kan du kanskje refinansiere dine lån ved å flytte boliglånet. Dette kan være lurt hvis du sliter med å betale ned på de månedlige betalingene dine – det kan nemlig redusere den totale gjelden din og gjøre det lettere å håndtere privatøkonomien.
Hvordan forhandle bedre vilkår på ditt boliglån
Ønsker du bedre vilkår på ditt boliglån? Det er fullt mulig. Les mer om hvordan du kan forhandle deg til bedre vilkår.
Slik er du forberedt til et forhandlingsmøte om boliglån:
- Gjør undersøkelser på forhånd om hvilke renter og boliglånsmuligheter som finnes ute på markedet slik at du har en forståelse over hvilke renter som er mulig å få hvis du flytter boliglånet ditt til en annen bank. Avtal deretter et møte med en rådgiver i banken din for å diskutere dine muligheter.
- Under møtet – vær forberedt på å forklare hvorfor du er interessert i en lavere rente og underbygg din kredittverdighet med bevis på stabilitet og sikkerhet i privatøkonomien din. Dette inkluderer din inntekt, ansettelseshistorikk og kredittscore. Du burde også spørre om potensielle fordeler som banken kan tilby for å holde deg som kunde.
- Husk å være hyggelig og profesjonell under forhandlingen. En dårlig holdning vil ikke hjelpe noen i en forhandlingsprosess og kan ha en negativ påvirkning. Forhold deg rolig og vær villig til å inngå kompromiss hvis det er nødvendig.
Har du en jobb som gir mulighet til forfremmelse og høyere lønn så er det viktig å få frem. En stabil lønn hos en stabil arbeidsgiver, lavt lån i forhold til boligverdi og en bolig i et område med stor etterspørsel gjør deg også til en mer attraktiv kunde med lav risiko for banken.
Får du ikke de vilkårene du ønsker deg og har bestemt deg for at du ønsker å flytte boliglånet ditt så kan vi hjelpe deg å bytte boliglån til en annen bank.
Hvordan flytter jeg boliglånet mitt?
Flytting av boliglån kalles også refinansiering av boliglån. Det trenger ikke å være en komplisert sak å flytte boliglån, når man vet litt mer hvordan.Har du funnet et bank som gir deg en rente du ønsker må du først og fremst søke om at lånet ditt blir innvilget hos gjeldende bank. Som regel vil det finnes et digitalt skjema hvor du kan krysse av for at du ønsker å bytte lån. Les
I skjemaet må du oppgi informasjon om: Ditt nåværende boliglån, hvor mye gjeld du har og hvilken verdi boligen din har nå – du kan også søke om å øke boliglånet ved å bruke samme søknadsskjema.
Hvis lånet ditt blir innvilget hos den nye banken så kan du starte med å registrere deg som ny kunde. Dette kan gjøres via nett og deretter vil du få ny bankkonto. For selve flyttingen av boliglånet så må du fylle ut et bankbytte-skjema, banken kan også gjøre det for deg om ønskelig.
Ofte vil banken hjelpe deg med det praktiske som må settes opp i takt med å etablere en ny bankkonto – som å sette opp avtalegiro og flytte over dine faste betalinger.
Husk å betale alle regninger du har i din nåværende bank før du bytter bank. Den gamle banken kan ikke avslutte en konto med negativ saldo, så pass på at denne er i balanse. Du må også huske å informere arbeidsgivere og andre som utfører faste utbetalinger om at du har en ny bankkonto.
Hva koster det å flytte boliglånet?
Kostnaden for å flytte boliglånet ditt til en annen bank varierer, avhengig av hvilken bank du har og hvilke betingelser som finnes for boliglånet ditt. Noen banker kan kreve et gebyr for å overføre boliglånet ditt til en annen bank og andre gjør dette helt kostnadsfritt.
Slik kan du bytte bank for boliglånetKostnaden for et etableringsgebyr kan ligge på rundt 3200 kroner og kostnaden for et tinglysningsgebyr kan ligge på 200 kroner.
I tillegg kan det være kostnader forbundet med å refinansiering som ulike gebyr tilknyttet til administrasjon, endringer og takst. Skaff en oversikt over disse kostnadene og se om det lønner seg før du bestemmer deg om du vil flytte boliglånet ditt eller om det er bedre å beholde det i nåværende bank.
Hvilken påvirkning har boligverdi på boliglånsrenter?
I takt med at du betaler ned på boliglånet ditt så blir belåningsgraden lavere. Belåningsgrad er forholdet mellom lån og egenkapital i bolig. De fleste banker tilbyr opptil 85% belåningsgrad for bolig hvis man kan stille med 15% egenkapital. Normalt sett så vil verdien på boligen din ha økt siden du kjøpte den. Den økte verdien legges på din egenkapital i boligen og om boligen har sunket i verdi så reduseres egenkapital..
For å finne ut hva boligen din er verdt i dag så må du søke om en takst fra eiendomsmegler eller takstmann.
Større egenkapital i boligen betyr mer sikkerhet og med mer sikkerhet kan du forhandle deg frem til lavere renter på lånet ditt. Har du oppnådd en belåningsgrad som er lavere enn 60% så kan du få betraktelig lavere rente på lånet, men lavere enn 75% kan også gi deg bedre rente.
Hvilke utfordringer finnes det ved å flytte boliglånet?
Det kan være mer utfordrende å flytte et fastrentelån enn et lån med flytende rente.
Har man en avtale om fastrentelån så har man bundet seg til banken en viss periode, det kan være snakk om 3, 5 eller 10 år. Hvis du ønsker å bryte avtalen innen denne perioden utløper så vil det bli beregnet en over- eller underkurs. Les mer om disse to begrepene for å forstå mer om hva en avtale om fastrentelån innebærer.
Overkurs
Som eksempel kan vi påstå at du har bundet renten din i en fastrenteperiode på 5%. Nye kunder i banken som søker samme lån, tilbys en lavere rente på 3%. Hvis du innfrir lånet ditt før tiden, må banken låne ut de samme pengene til andre med en lavere rente (3%) og taper penger på det. Dette tapet må du kompensere banken med ved beregning av overkurs.
Underkurs
Dersom renten har steget og nye kunder tilbys høyere rente, så tjener banken penger på at du innfrir lånet ditt og da er det du som skal kompenseres, dette kalles underkurs. Dette betyr jo også at lånet har en gunstig markedsrente og det er kanskje smart å beholde det.
Kontakt banken din for å finne ut hvor mye en det vil koste deg å bytte, eventuelt hva du kan tjene på det. Er det en stor kostnad tilknyttet til overkurs så kan du vurdere om det er verdt å flytte lånet. Det kan være lurt å vente til fastrenteperioden tar slutt og heller vurdere en bytting senere.
Hvordan kan jeg spare penger på å gjøre endringer i boliglånet?
Det finnes ulike måter å spare penger på å gjøre endringer i boliglånet sitt. Vi gir noen eksempler og går nærmere inn på hvorfor.
- Ved å flytte boliglånet til en annen bank så kan du oppnå en lavere rente på ditt nye boliglån og redusere månedlig nedbetaling. Det er mulig å spare store summer på langt sikt ved å oppnå en lavere rente på boliglånet.
- Hvis du ønsker å samle mindre lån inn i boliglånet, så må du først skaffe en oversikt over hvor mye gjeld du har og hvor mye du ønsker å øke boliglånet med. Med oversikt over gjelden og tilbud om nytt lån så kan du se om du har betjeningsevne til å betale ned på det nye lånet og samtidig ha nok penger til å dekke levekostnader.
- Dersom du ikke ønsker et større lånebeløp, men bare vil redusere den lånekostnaden du allerede har så burde du forhandle deg frem til bedre betingelser på lånet du allerede har – eller refinansiere gjennom å flytte lånet til en annen bank.
Hjelp til å flytte boliglånet
Vi kan hjelpe deg med å sammenligne boliglån fra forskjellige banker. Du sender inn en søknad som vi videresender til flere banker. Vi kan så videreformidle det lånet som tilbyr bedre renter til deg.
Steg mot å bytte boliglån:
Som regel må du registrere deg som ny kunde, men ikke alle banker krever dette. Registrering er i de fleste tilfeller en enkel prosess som kan gjøres digitalt.
Når du har mottatt et tilbud om lån, logger du på med BankID og banken innhenter opplysninger derfra. Det kan hende du blir bedt om støttende dokumentasjon utover dette.
Etter en innvilget søknad så må du signere dokumenter som utbetalingsmakt, gjeldsbrev og tilsagnsbrev. Les gjennom disse dokumentene før du signerer. Hele prosessen tar relativt kort tid og du får hjelp av banken gjennom det hele.
Spørsmål og svar - Flytte boliglån
Hva er fordelene med å flytte boliglån?
I et konkurransepreget boligmarkedet finnes det mulighet for å få lavere rente på ditt boliglån enn hva du betaler i dag, med en sammenligning av hvilke renter som tilbys av ulike aktører kan du oppnå lavere renter og bedre vilkår på ditt boliglån.
Hva koster det å flytte et boliglån?
Det finnes ikke et definitivt svar på dette da alle boliglån er individuelle men faktorer som om du har fast eller flytende rente på ditt nåværende lån kan ha en påvirkning. Du må også regne med kostnader som etableringsgebyr og boligtakst.
Hvordan får jeg lavere rente på mitt boliglån?
Først og fremst er det lurt å forhandle med banken hvor du allerede har et boliglån. Vis til god betjeningsevne og betalingshistorikk – gi banken noen grunner til hvorfor du burde få lavere rente på ditt lån. Utover dette så burde du sammenligne hvilke renter andre bank tilbyr og vurdere å flytte boliglånet ditt.
VI HJELPER DEG MED Å FÅ ET LÅN TIL DEN BESTE RENTEN
Våre andre tjenester
Bankene vi sammenligner