Ta opp lån
Av og til er tiden inne til å ta opp et lån. Det avstedkommer gjerne noen betenkninger. Hvor mye lån trenger du egentlig å ta opp? Hvor søker du det beste lånet? Hvordan skal det betales tilbake?
Her får du en oversikt over de vesentligste tingene du bør tenke på når du vurderer å ta opp lån, samt noen gode tips underveis.
Tenk på dette før du tar opp lån
Først må du ha klart for deg hvor mye lån du trenger å ta opp. For noen er det enkelt, men av og til må man sette opp noen tall på papiret
En bolig eller en forbruksgjenstand har gjerne en pris, så det er greit. Men forviss deg om at du har sjekket prisene nøye, og at det ikke er mulig å få samme bolig eller gjenstand rimeligere andre steder.
Dernest er spørsmålet om du kan betale noe selv eller må låne alt. Kjøper du bolig må du uansett stille med en egenkapital på 15 %. Men det kan være greit å tenke over om du har en tusenlapp selv å avse til for eksempel den storskjermen du ønsker deg. Da blir det litt mindre å betale ned på.
Uforutsette kostnader ved oppussing – ta opp ekstra lån
Så er det de tilfellene hvor sluttprisen ikke er helt gitt på forhånd. Det kan være en oppussing eller renovering av bolig. I tillegg til at det må en del planlegging til for å få oversikt over kostnadene til materialer og håndverkere, kan det dukke opp uforutsette ekstrakostnader underveis. Spesielt gjelder dette for litt eldre boliger.
Her kan det være lurt å ta i litt ekstra når du søker lånet, slik at det også kan dekke slike omstendigheter. Dersom det ikke blir bruk for denne ekstra kapitalen, kan du bare betale det ned på lånet.
Ta opp lån til å nedbetale gjeld
Har du dyre lån, bør du se om det er mulig å finne rimeligere alternativer.
Typiske dyre lån er lån på mindre beløp og gjeld som har hopet seg opp på kredittkort. Har du flere slike, blir dette dyrt i lengden. Husk at du ikke bare betaler høye renter, men også betalingsgebyrer for hvert enkelt av dem.
Også for store forbrukslån kan det være penger å hente på å bytte det ut med et nytt. Det gjelder dersom du klarer å hente inn et tilbud på et tilsvarende lån, men med lavere rente.
Det er dette vi kaller refinansiering.
Det er mange måter Sambla kan hjelpe deg med å få til en slik refinansiering. Du kan starte med å fylle ut søknadsskjemaet øverst til høyre, og krysse av for at du ønsker refinansiering.
Ta opp lån som student
Med å ta opp lån som student, tenker vi vel helst på studiefinansiering gjennom Statens Lånekasse for utdanning, populært kalt bare Lånekassen.
Dog kan det hende at det oppstår behov for finansiering også utover dette. Det er dessuten en del som tar et utdanningsløp som ikke er godkjent av Lånekassen.
Det er jo slik at for å få lån forutsettes det en viss tilbakebetalingsevne, og at man kan dokumentere en viss inntekt.
Inntekt fra deltidsjobb kan kvalifisere for ekstra lån
Studielån og stipend er ikke en inntekt som anerkjennes i slike tilfeller. Disse utbetalingene fra Statens Lånekasse er beregnet til direkte utgifter i forbindelse med studiene, og bidrag til bokostnader og livsopphold mens man studerer.
Men det er ikke uvanlig at studenter jobber ved siden av studiene. Denne inntekten kan gi grunnlag for å søke om lån.
Det er selvsagt begrenset hvor mye man kan jobbe ved siden av å være heltidsstudent. Kan du imidlertid vise til en viss inntekt over tid, er det mulig å søke et mindre lån.
For å søke lån gjennom Sambla må du kunne vise til en månedsinntekt på minst 10 000 kroner.
Hvor mye kan jeg ta opp i lån?
Som vi nevnte innledningsvis må du selv tenke gjennom en del ting, før du bestemmer lånebehovet ditt.
Det neste spørsmålet er hvor mye långiverne er villig til å gi deg. Det er dessverre ikke alltid disse to tingene samstemmer. Da må du justere litt på forventningene dine. Det kan bety å utsette prosjektet eller finne rimeligere løsninger.
Det er uansett nyttig å vite hvordan bankene tenker når de vurderer lånesøknaden din.
De ser selvfølgelig på inntekten din. Hvor mye er du i stand til å betale?
Medlåntaker og fordelene ved flere banktilbud
De ser også på hvor mye gjeld du har fra før. Regelen er at du ikke skal ha en høyere gjeldsgrad enn det som overstiger fem ganger bruttoinntekten.
En detalj det kan være viktig å være oppmerksom på er at du ofte vil kunne få et høyere lån med en medlåntaker. Det er heller ikke unaturlig at samboer eller ektefelle stiller som medsøker når det er snakk om lån til kjøp av ting i husholdningen, eller til en reise dere ønsker å gjøre sammen.
Flere banktilbud med én søknad øker sjansen for gunstige lån
Det er også forskjell på banker. Det kan godt hende at bank nummer to faktisk kan vurdere det lånet som bank nummer én ga deg avslag på.
Det er derfor Sambla sørger for at én lånesøknad til oss blir behandlet av flere banker. Det øker sannsynligheten for innvilgelse av det beløpet du ønsker å ta opp lån til. Får du flere tilbud, velger du bare det med den laveste renten.
Den øverste beløpsgrensen på forbrukslån fra Sambla er 600 000 kroner.
Ta opp lån gjennom Sambla
I tillegg til å formidle søknaden din til over 20 potensielle långiver, sørger vi for profesjonell og effektiv saksbehandling slik at du kan få lånet ditt så fort som mulig. Lån på dagen er ikke urealistisk.
Når du har bestemt deg for hvilket lånetilbud du vil akseptere, signerer du enkelt med BankID. Det er intet behov for å sende lånepapirer fram og tilbake med posten. Pengene kan være på konto allerede samme dag, eller påfølgende virkedag.
Det er helt valgfritt om du tar lånet eller ikke, og du betaler ikke noe til Sambla for dette.
Søk inntil 600 000 kroner, helt uforpliktende!
Spørsmål og svar – Ta opp lån
Hvor mye lån kan jeg ta opp?
Du kan ta opp lån inntil 600 000 kroner uten sikkerhet hos Sambla. Hvor mye lån du blir innvilget, avhenger av en kredittvurdering.
Hvordan ta opp lån?
Du starter med å fylle ut søknaden øverst til høyre på denne siden. Den vil bli vurdert av 20 banker, som eventuelt kommer med sine lånetilbud. Lånet tar du opp ved å akseptere tilbudet med en BankID.
Kan jeg ta opp lån som student?
Dersom du har en viss inntekt, kan du også ta opp lån som student.
Kan jeg ta opp lån for å betale ned gjeld?
Ja, det kan du. Det kalles refinansiering. Kryss av i feltet for at du ønsker refinansiering når du søker lån hos Sambla.
VI HJELPER DEG MED Å FÅ ET LÅN TIL DEN BESTE RENTEN
Våre andre tjenester
Bankene vi sammenligner