Avkastning

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Avkastning
Avkastningreglene
Avkastning og skatt
Avkastning
Avkastningreglene
Avkastning og skatt

Avkastning får du blant annet på sparepenger du plasserer i aksjer eller i fond. Hvor mye du kan beregne å få igjen på slike investeringer er imidlertid litt mer komplisert enn for penger du setter på sparekonto i banken.

I denne guiden finner du det du viktigste du bør vite om avkastning på aksjer, aksjefond, rentefond og blandingsfond.

Hva er avkastning?

Avkastning er det du får når du tjener penger på investeringer du gjør, som når du kjøper en eiendom eller aksjer som senere stiger i verdi. Det vil si at du lar pengene jobbe for deg.

Avkastning når det du investerer i øker i verdi, kalles kapitalgevinst. Avkastning kan også være renter eller utbytte på aksjer.

I en bedrift du også beregne avkastning på driftskapital, investert kapital, egenkapital. sysselsatt kapital og eiendeler. Her kalles avkastning gjerne ROI -Return of Investment. Et enklere ord ville kanskje rett og slett være “fortjeneste”.

Avkastningen beregnes gjerne som i prosent av hva du har investert. Kjøper du en eiendom for 2 millioner og selger den for 2,2 mill er avkastningen 10 %.

Avkastning aksjer

Avkastning på investeringer i aksjer er kanskje det som er mest interessant for mannen og kvinnen i gata som har litt penger til overs, og som de ønsker å investere.

Avkastning på aksjer kan være både kursgevinst og utbytte,

Kursgevinst skjer når aksjene dine har en høyere verdi enn hva du betalte da du kjøpte  dem. Det er litt problematisk ettersom verdien av aksjer stiger og synker hele tiden. Vi snakker da om “realisert kursgevinst”, som først skjer på det tidspunktet du velger å selge. Det er også mulig å tape penger på aksjer dersom du selger for et lavere beløp enn det du kjøpte for.

Aksjeutbytte er andelen av selskapets overskudd som selskapet vedtar å betale til eierne, altså aksjonærene. Utbytte vedtas som regel på Generalforsamlingen en gang i året. Det kan også vedtas at det ikke skal gis utbytte.

Avkastning Fond

Vanlige småsparere velger ofte å sette pengene sine i fond framfor å spekulere i enkeltaksjer. Det regnes å være tryggere ettersom risikoen spres på flere investeringer, selv om mulighetene for god avkastning ville være større dersom man selv finner fram til de rette aksjene.

Det er tre typer fond; aksjefond, rentefond (obligasjonsfond) og kombinasjonsfond

I et aksjefond velger forvalterne ut forskjellige aksjer de har tro på. Det er dermed ikke nødvendig at investorene selv har mye kunnskaper om aksjemarkedet, En viss risiko er det likevel, da også et aksjefond vil preges av svingninger i markedet.

Rentefond vil bestå av investeringer i en lang rekke forskjellige lånepapirer. Rentene du får på disse blir din avkastning. Rentefond avkastning innebærer mindre risiko enn aksjefond, men har samtidig mindre forventet avkastning.

I tillegg til disse to tilbys det også kombinasjonsfond, hvor det investeres både i aksjer og i lånepapirer.

Skatt på avkastning

Avkastning er skattepliktig inntekt, som det gjelder spesielle regler for. Det er ikke så dumt å kjenne disse for beregning av neste års skatteoppgjør.

Skatt på avkastning av rentefond

Den alminnelige regelen for kapitalinntekt er at den beskattes med 22 %.  Det beregnes ikke trygdeavgift av kapitalinntekt. Avkastning på rentefond beskattes som kapitalinntekt, altså med 22 % av det du tjener på fondet hvert år.

Skatt på avkastning av aksjer og aksjefond

Både utbytte og kursgevinst av aksjer beskattes med 37,84 % fratrukket et skjermingsfradrag for privatpersoner som varierer fra år til år.

Privatpersoner som investerer i aksjer behøver ikke å skatte av kursgevinst før de faktisk selger dem (realisert kursgevinst).

Avkastning på aksjefond skattes etter samme regler og satser.

For aksjer i børsnoterte selskaper skal avkastning og beregnet skatt fremkomme av skattemeldingen.

Skatt på avkastning av blandingsfond

For fond som investerer både i aksjer og i obligasjoner gjelder følgende:

  • Er andelen av aksjer som er investert i fondet mellom 20 og 80 % beskattes aksjedelen og obligasjonsdelen hver for seg etter de regler som gjelder for hver av dem.
  • Er aksjeandelen over 80 % beskattes hele avkastningen etter regler for aksjefond.
  • Er aksjeandelen under 20 % beskattes hele avkastningen etter regler for rentefond.

Skatteregler i endring

Vær oppmerksom på at regler og satser for beskatning kan endres fra et år til et annet. Oppdatert informasjon kan du få hos Skatteetaten, regnskapsfører eller fondsforvalter.

Spørsmål og svar - avkastning

Hva betyr avkastning?

Avkastning er det samme som fortjeneste på investeringer. Det kan være verdiøkning på eiendommer eller aksjer, renter, utbytte mm.

Må jeg betale skatt av avkastning?

Ja, avkastning er skattepliktig inntekt. Skatt på renteinntekter er 22% og på aksjer 37,84% (2024).

Hva er avkastningskrav?

I økonomisk teori er et avkastningskrav det en investor har grunn til å forvente å få igjen for sin investering.

Bankene vi sammenligner