Betale restskatt
Restskatt, eller baksmell som det også kalles, er en upopulær regning som kommer akkurat idet sommeren begynner.Her går vi inn på regler og frister i forbindelse med restkatt, samt hvordan du bør innrette deg for å unngå den.
Hvordan oppstår restskatt?
De fleste lønnstakere og pensjonister betaler ganske mye i forskuddsskatt gjennom året. Normalt gjøres det ved trekk i lønn eller trygd. Forskuddstrekket er satt av Skatteetaten på grunnlag av hva du betalte i skatt foregående år.Dette fremkommer av skattekortet som også arbeidsgiver kan få tilgang til.
Det er arbeidsgivers ansvar at trekket gjennomføres, og han kan bli økonomisk ansvarlig hvis det ikke foretas, eller hvis beløpet ikke overføres Skatteetaten innen fastsatte frister
Etter kalenderårets slutt gjør Skatteetaten en beregning av hvor mye du skal betale i skatt. Dette avregnes mot det du har blitt trukket. Dette kalles skatteoppgjør. Har du betalt mer enn utlignet skatt, får du penger tilbake. Hvis du har blitt trukket for lite, får du restskatt som skal betales innen angitte frister.
Finnes det måter å unngå restskatt på?
Når du får restskatt, er det som regel fordi du har blitt trukket for lite i forskuddsskatt.
Hvis du ser det går den gale veien, kan du be Skatteetaten om å endre trekket, eller selv velge å betale ekstra, for eksempel tusen kroner per måned.
Husk ast skattekortet er laget på grunnlag av tidligere likninger, Dersom situasjonen din har forandret seg siden disse ble utskrevet, kan det også føre til at trekket blir feil.
I henhold til Skatteetaten, er dette noen av de vanligste grunnene til at skattekortet beregner forskuddsskatten feil:
- Du har betalt mindre i renter enn det som er oppgitt i skattekortet. Det er typisk når boliglånsrenta går ned.
- Du har tabelltrekk og flere arbeidsgivere, Biarbeidsgivere skal normalt benytte prosenttrekk.
- Du har skattekort med prosenttrekk og høyere inntekt enn det som står i skattekortet.
- Du har boliglån sammen med andre, og lån og renter er feil fordelt i skattekortet.
- Livssituasjonen din har endret seg uten at skattekortet er oppdatert på dette. Et eksempel er hvis du ikke lenger er enslig forsørger.
Les mer om dette på Skatteetatens egne sider.
Betale inn restskatt
Det er ved skatteoppgjøret du får informasjon om du får restskatt, hvor mye du må betale og når den skal betales.
Det kan være at du er forberedt på denne ekstrautgiften ved at du har foretatt noen beregninger, for eksempel ved hjelp av skatteetatens egen kalkulator, eller at du i det minste har en følelse av hvilken vei det går før skatteoppgjøret dumper ned i postboksen.
For mange kommer imidlertid baksmellen som julekvelden på kjerringa, og må foreta en rekke omdisponeringer for å betale den i tide.
Når må man betale restskatt? Med skatteoppgjøret får du innbetalingsblanketter, og kan dermed betale inn hele beløpet med en gang, hvis du lyster.
Dersom beløpet er større enn 1000 kroner, deles innbetalingen i to. Den første delen må betales før 20. august, og den andre før 24. september.Merk at disse fristene gjelder de som får skatteoppgjøret før utgangen av juni, noe som gjelder de aller fleste.Får du det senere, forskyves fristene.
Betale restskatt uten renter
Når det gjelder renteberegning, er satsen 3,51 % på restskatt. Den beregnes fra 1. juli foregående år til forfallsdato for første innbetaling.
Hvis du imidlertid betaler hele restskatten før 31. mai, slipper du rentene.
Når du ikke kan betale restskatten i tide
Man skulle anta at Skatteetaten som en offentlig kreditor var grei å ha med å gjøre, i likhet med for eksempel Lånekassen. Dette er ikke tilfelle. Selvfølgelig bør du ta kontakt dersom du har problemer med å betale i tide, men det er vanskelig å få gode nedbetalingsavtaler på restskatt.
Skatteetaten godtar nemlig ikke betalingsforslag som gir mindre enn det en tvangsinndrivelse ville gitt.
Tvangsinndrivelse av restskatt
Hvis du ikke klarer å betale i tide, risikerer du altså at Skatteetaten går til tvangsinndrivelse. Det betyr at de kan ta pant i bolig eller annen eiendom, eller de kan legge ned et påleggstrekk direkte i lønn eller trygd.
I slike situasjoner vil ikke Skatteetaten akseptere at du betaler på annen gjeld, med mulig unntak av boliglån. Det betyr igjen at du er henvist til å be om betalingshenstand på andre krav inntil skatten er betalt.
Lån til betaling av restskatt
For å få restskatten raskt av veien, kan du ta opp et lån og betale den ut. Et refinansieringslån kan brukes til samtidig å betale ut kredittkortgjeld og annen smågjeld du måtte ha, og dermed gjøre situasjonen enklere.
Dersom du har egen bolig, kan du sjekke om det er mulighet for lån med sikkerhet i denne, I motsatt fall kan du sjekke markedet for forbrukslån.
Forbrukslån har en noe høyere rente. På den annen side er de mer fleksible med nedbetalingstiden enn kemneren er når det gjelder innkrevning av skatterestanser.
Sambla hjelper deg å finne billigste forbrukslån
Det er mange banker som tilbyr forbrukslån, men det er ikke alltid så klart hvilken som kan gi deg de beste betingelsene. Renten du får blir bestemt etter en individuell kredittvurdering. Og for at banken skal kunne kredittvurdere deg, må du sende en søknad.
Långiverne har altså ikke en felles rente for alle forbrukslån. Det er derimot som oftest et stort sprik mellom laveste og høyeste rente de kan gi sine kunder. Ved å henvende deg til flest mulig banker, øker muligheten for å få tilbud om en gunstig lånerente.
Det Sambla kan hjelpe deg med her er å ta imot din søknad og videreformidle den til rundt 20 banker. Du får da et tilsvarende antall svar i retur, og du er helt fri til selv å velge hvem du tar opp lånet ditt hos.
Dette er helt kostnadsfritt for deg. Fyll ut søknaden og se hvilke tilbud du får i retur.
Lov om eigedomsskatt til kommunane
Forskrift for eiendomsskatt i Oslo kommune 2024
Forskrift om innhenting av opplysninger ved fastsetting av bunnfradrag
Hvordan betale restskatt?
Når skatteoppgjøret er klart, får du innbetalingsblanketter med betalingsopplysninger.Du kan også betale inn på forhånd for å redusere størrelsen på forventet restskatt.
Når må man betale restskatt?
Restskatt over 1000 kroner betales inn i to omganger med forfall 20. august og 24. september. Hvis du får skatteoppgjøret sent, kan disse forfallsdatoene forskyves.
Kan jeg søke om å slippe å betale restskatt?
I helt spesielle situasjoner kan du søke om ettergivelse av restskatt. Du må da først sende en henvendelse til Skattehjelpen.
Hva er renten på restskatt?
Rentesatsen på restskatt er 3,51%. Renten beregnes fra 1. juli året før det skatteoppgjøret du ble ilagt restskatt.
VI HJELPER DEG MED Å FÅ ET LÅN TIL DEN BESTE RENTEN
Våre andre tjenester
Bankene vi sammenligner