Bilforsikring

Skal du kjøpe din første bil, må du også tegne din første bilforsikring. Alle kjøretøy må ha minst én forsikring.

Vi hjelper deg

Låne pengerRefinansiere

Hva slags forsikring må alle biler ha

Som fersk og uerfaren bilfører henger du kanskje ikke helt med når de gamle snakker om ansvar, delkasko og bonus. I denne guiden finner du det viktigste du må vite om bilforsikringer.

Alle må biler må ha ansvarsforsikring

Alle biler som er registrert i motorvognregisteret skal ha ansvarsforsikring. Det er lovpålagt, og står å lese i bilansvarslovens § 15. Den forsikrer deg for skade du måtte gjøre med bilen på andres person eller eiendom.

Andre forsikringer som dekker deg selv og ditt eget kjøretøy, er delkasko, kasko og superkasko. Disse er det opp til deg selv om du vil ha.

Dette dekker ansvarsforsikringen

Den obligatoriske avsvarforsikringer dekker skader på liv og eiendom du selv er skyld i at kjøretøyet ditt forårsaker,

Det omfatter skader på motparens kjøretøy som kan trenge reparasjon eller utsetter den for verditap.

De største økonomiske kravene oppstår likevel ved skade på person. Dersom en person blir arbeidsufør, kan det koste flere millioner kroner i tap av fremtidige inntekter, pleie og andre ulemper dette måtte medføre for den skadelidende.

Uten ansvarsforsikring vil du altså risikere å bli gjeldsslave resten av livet.

Med ansvarsforsikringen medfølger også en rettshjelpforsikring som utløses i slike situasjoner.

 

Refinansiere lån

Søk refinansiering fra fler enn 20 långivere

SØK NU

Bilforsikring pris

En bilansvarsforsikring koster mellom 1000 og 3000 kroner.

Grunnen til det store spennet mellom rimeligste og dyreste forsikring er selskapenes vurdering av den risikoen de mener du utgjør i trafikken. Denne risikoen beregnes ut fra forskjellige faktorer:

  • Din alder
  • Antall kilometer du kjører årlig
  • Hvor du kjører

Bilførers alder har betydning ettersom unge sjåfører på grunn av manglende erfaring statistisk oftere er involvert i ulykker. Det samme gjelder for eldre bilførere, fra 70 år, med naturlig nedsatt reaksjonsevne og av den grunn gir høyere risiko.

Antall kilometer er relevant fordi jo mer du kjører jo høyere er risikoen for at det skjer noe – naturlig nok. Du må selv oppgi antall årlige kilometer du vil være forsikret for. Her er det bra å være så presis som mulig. Dersom du kjører for betydelig mer enn det som er oppgitt, kan selskapet avkorte en del av forsikringen. Kjører du for betydelig mindre, vel – så betaler du mer enn nødvendig for forsikringen.

Når det gjelder geografi, vil forsikringen koste mer for kjøring i sterkt trafikkerte områder enn i mer avsides områder i landet.

Ellers får du avslag i forsikringspremien for hvert år du kjører skadefritt. Det er det som kalles bonus. Forsikringsselskapene kan også gi rabatt hvis du har flere av forsikringene dine hos dem.

Hva skjer hvis du ikke har ansvarsforsikring?

Dersom du kjører rundt i et uforsikret kjøretøy, må du selv betale for skadene det påfører andre. Som vi allerede har sett, kan det bli svært kostbart. Nå er det slik at Trafikkforsikringsforeningen (TFF) først vil betale erstatningen til skadelidte, og så kreve den tilbake fra deg,

Hertil kommer det at du vil bli belastet dagsbøter for hver dag du kjører uten forsikring, Bøtene er på kr 150 per dag og kreves inn av TFF.

Delkasko, kasko og superkasko

De valgfrie forsikringene kan tegnes for det som ikke dekkes av ansvarsforsikringen. Det kan være et vilkår at du tegner kasko for å få billån. Det er imidlertid mulig å ta opp forbrukslån uten pant i kjøretøyet. I så faller det ingen krav om forsikringer.

Delkasko dekker blant annet tyveri, veihjelp og brannskader.

For å være ekstra godt sikret bør du imidlertid ha kasko. Den skal kunne dekke

  • Skader påført eget kjøretøy
  • Ny bil ved totalskade
  • Skader som følge av hærverk
  • m.m

Forsikringsselskapet kan også ha en forsikring på toppen av dette, under betegnelsen toppkasko eller superkasko. Ting den kan dekke i tillegg er motorskader eller leiebil hvis bilen din må på reparasjon.

For å få en fullstendig oversikt over hva forsikringene dekker (og ikke dekker), er du nødt til å studere forsikringsvilkårene.

Hvorvidt man skal betale for kasko, må den enkelte selv vurdere ut fra sin økonomi. Det er vanlig å tenke at det ikke er så nødvendig med kasko for en gammel bil med liten verdi, men at den har større betydning hvis det er snakk om en splitter ny kjøredoning.

Espen
2025-02-18
Espen er skribent på Sambla. Han er utdannet jurist med finans og økonomi som spesialfelt. Han har over 10 års erfaring som rådgiver i personlig økonomi. De senere årene har Espen jobbet som finansjournalist. Han skriver for den jevne bankkunde og alltid fra et forbrukerperspektiv. Når Espen ikke har en deadline som må overholdes og han ikke oppdaterer seg på dagens finansnyheter, baker han sitt eget brød. Det er nemlig både sunt og godt, og ikke minst økonomisk.

 

Trafikkforsikringsforeningen (TFF)

Lovdata – Bilansvarslova

Tryg Forsikring

IF Forsikring

Spørsmål og svar - bilforsikring

Hvilken bilforsikring må alle ha?

Alle biler som kjører på veien må ha ansvarsforsikring.

Hvor kjøper jeg bilforsikring?

Alle de vanlige forsikringsselskapene selger alle typer bilforsikringer. For å få best mulig pris, lønner det seg å høre flere steder.

Trenger jeg kasko?

Fullkasko bilforsikring koster mye, og den er ikke påbudt. Det er likevel ikke uvanlig å kaskoforsikre nye biler. 

Bankene vi sammenligner