Boligkreditt
Boligkreditt, også kalt rammelån, er en unik lånetype som gir mye fleksibilitet. Istedenfor å måtte betale faste avdrag, betaler du her kun når du «tar ut» penger fra lånet, og kun av lånebeløpet – ikke hele lånerammen. Høres det interessant ut? I denne artikkelen forklarer vi det du trenger å vite om boligkreditt.
Vi hjelper deg
Hva er boligkreditt?
Boligkreditt er en fleksibel låneform som lar deg låne penger med boligen din som sikkerhet. Lånetypen er også kjent som rammelån eller fleksilån. Det fungerer enkelt som en kredittramme (derav navnet «rammelån»), hvor du kan ta ut penger ved behov og betale tilbake når det passer deg.
I motsetning til et vanlig boliglån, hvor du følger en fast nedbetalingsplan, gir boligkreditt deg større frihet til å styre økonomien din. Mange bruker derfor boligkreditt til oppussing, investeringer eller som en økonomisk buffer.
Selv om boligkreditt kan minne om en kombinasjon av kredittkort og forbrukslån, er hovedforskjellen at det er et lån med sikkerhet. Dette gjør også at renten ofte er lavere enn ved andre typer lån.
Hvordan fungerer boligkreditt?
Når du søker om boligkreditt, setter banken en låneramme basert på boligens verdi og din økonomiske situasjon. Du kan ta ut penger opp til denne grensen, og du betaler kun renter på beløpet du faktisk bruker.
For eksempel: Hvis du får innvilget en boligkreditt på 1 million kroner, men bare bruker 200 000 kr, betaler du kun renter på de 200 000 kronene. Du kan velge å betale tilbake når du ønsker, så lenge du holder deg innenfor lånerammen.
Hvor mye kan jeg låne i boligkreditt?
Størrelsen på boligkreditt bestemmes av flere faktorer. Generelt kan du låne opptil 60 % av boligens verdi, men dette avhenger av bankens vurdering og din økonomiske situasjon. Følgende faktorer veier inn på avgjørelsen:
- Boligens verdi: Banken vurderer hvor mye boligen din er verdt, og hvor mye sikkerhet den gir for lånet.
- Belåningsgrad: Normalt kan du låne opptil 60 % av boligens verdi i boligkreditt.
- Din økonomi: Inntekt, gjeld og kredittscore spiller en stor rolle i hvor mye du kan få innvilget.
- Gjeldsgrad: Ifølge utlånsforskriften kan den totale gjelden din ikke overstige 5 ganger bruttoinntekten din.
Hvordan fungerer nedbetalingen av boligkreditt?
Boligkreditt gir deg stor fleksibilitet når det kommer til nedbetaling. Du har ingen fast nedbetalingsplan, noe som betyr at du kan velge hvor mye og hvor ofte du ønsker å betale ned på lånet. Mange velger å kun betale renter i perioder hvor de har høyere utgifter, og deretter gjøre større innbetalinger når økonomien tillater det.
Det anbefales likevel å ha en strategi for nedbetaling slik at lånet ikke blir en varig gjeldsbelastning. Noen banker gir muligheten til å sette opp automatiske overføringer for å betale ned lånet i faste intervaller.
Spørsmål og svar - boligkreditt
Hvilke krav stilles for å få boligkreditt?
Bankene krever at du har en bolig med tilstrekkelig verdi, god inntekt og lav nok gjeldsgrad. Det kan også være krav om fast ansettelse og god kredittscore.
Hva er forskjellen på boligkreditt og boliglån?
Hovedforskjellen er fleksibiliteten i nedbetalingen. Med boliglån følger du en fast nedbetalingsplan med månedlige avdrag, mens boligkreditt gir deg mulighet til å betale tilbake når det passer deg, så lenge du holder deg innenfor lånerammen.
Hva er forskjellen på boligkreditt og forbrukslån?
Begge lånetypene gir penger som du kan bruke som du selv ønsker, men boligkreditt tar pant i boligen din, mens forbrukslån er et usikret lån. Derfor vil også boligkreditt som regel ha lavere rente enn forbrukslån.
VI HJELPER DEG MED Å FÅ ET LÅN TIL DEN BESTE RENTEN
Våre andre tjenester
Bankene vi sammenligner