Energimerking bolig
Energimerking av boliger er nytt et skritt på veien til et grønnere samfunn. I denne artikkelen ser vi på motivene og reglementet bak energimerking, du skal også få en forklaring på det noe merkelige karaktersystemet som består av bokstavene A til G i forskjellige fargesjateringer.
Vi hjelper deg
Hva er et energimerke?
For å få energimerke må du levere en rekke opplysninger til ENOVA som foretar en vurdering av hvor energivennlig boligen din er basert på denne informasjonen. Dette kalles en energiattest.
Bokstavene A-G er energikarakteren, og fargeskalaen fra rød til grønn angir en oppvarmingskarakter.
Hvorfor energimerking hus?
Dersom du skal selge eller leie ut boligen din er det påkrevet med en energiattest. Det gir god informasjon til kjøper eller leietaker om hvor energivennlig boligen din er, og følgelig hvor mye penger de må regne med å betale for oppvarming. Ved oppføring av nye boliger er det obligatorisk med energimerking.
Fordelen med energimerking for deg, er at du får en indikasjon på forbedringspotensial og dermed mulighetene for å spare inn på strømmen. Dokumentasjon på at du har en energivennlig bolig vil også øke verdien, og innbringe mer ved salg.
For en boligkjøper er fordelen at han kan søke om grønt boliglån med fordelaktig rente, i tillegg til en lav strømregning.
Hvordan får jeg energiattest bolig?
Du må logge deg inn via ID-portalen på Enovas nettside. Der finner du bolig eller fritidsbolig som du står som eier av. Herfra kan du velge enkel registering eller detaljert registrering.
Under enkel registrering fyller du ut opplysninger som type bygning, byggeår, bruksareal og oppvarmingsmåte.
Detaljert registrering kan du bruke hvis du har gjort forandringer på bygningen du ønsker det skal tas hensyn til. Det kan for eksempel være nye vinduer eller ny isolasjon.
Mange bruker energirådgiver eller annen ekspertise til å fylle ut detaljert registrering for energimerking bolig, ettersom det er flere byggtekniske detaljer som skal på plass. Enova kan for øvrig gi støtte inntil 5000 kroner til en gjennomgang med energirådgiver.
Dersom du skal selge boligen, kan du også høre med den bygningssakkyndige som utarbeider tilstandsrapporten.
Energiattesten
Når Enova har mottatt din registrering, vil de utferdige en energiattest til deg. Den inneholder en del informasjon, og skal altså fremlegges ved salg av bolig sammen med tilstandsrapporten og øvrige dokumenter,
Energiklasse (eller energikarakter) og energimerking skala
Karakterene fra A til G er kort fortalt en beregning av hvor mye energi som skal til for å varme opp boligen din. Det måles i kilowatt-timer per kvadratmeter. A er beste karakter.
Det er verdt å merke seg at for å kvalifisere til C, må bygningen oppfylle kravene i bygningsforskriften fra 2010. Eldre bygningsmasse, som utgjør mesteparten, vil derfor som regel ha karakterer fra D-G. I toppen finner vi såkalte lavenergiboliger og passivhus.
Det er verdt å merke seg at karakteren representerer en beregning ved normalbruk, og verken karakteren eller attesten for øvrig sier noe om hvor mye du faktisk bruker.
Oppvarmingskarakter
Fargepaletten med fem nyanser fra grønt til rødt er en karakter basert på hvilke oppvarmingskilder som brukes, eller forholdet mellom fossile brensler, elektrisitet og fornybare energikilder. Det siste er selvfølgelig det beste, og må til for at karakteren blir så grønn som mulig.
Forslag til tiltak
Attesten kan også inneholde en rekke forslag til tiltak om hva du kan gjøre for å forbedre energieffektiviteten og dermed få bedre karakterer. Dette er de vanligste tiltakene:
- Oppgradering av bygningskroppen (svært kostbart, men du kan søke om støtte fra Enova)
- Installere balansert ventilasjon
- Etterisolering
- Montere tettelister
- Legge inn varmestyringssystem
- Montere solcelleanlegg
- Kjøpe varmepumpe
Et sammendrag av opplysningene som er gitt av deg
Avslutningsvis vil attesten inneholde en utskrift av de opplysningene som er oppgitt, og ligger til grunn for karaktergivningen.
Dersom du skulle oppgi feil opplysninger, vil det ikke ha noen direkte konsekvenser for deg fra myndighetenes side. Ved salg av bolig vil det imidlertid være å regne som om du har gitt uriktige opplysninger, og kjøper kan komme med krav mot deg i ettertid.
Dette er Enova og deres støtteordninger
Enova er et statlig organ som jobber for å fremme energieffektive tiltak hos bedrifter og privatpersoner. Herunder har de en rekke støtteordninger for utbedring av privatboliger. Tiltaket må være dokumentert gjennomført før eieren kan få utbetalt støtte.
Enova er underlagt NVE som fører tilsyn med etaten.
Merk at Enova bare gir støtte til tiltak som er i en markedsintroduksjonsfase, det vil si mens etterspørselen er lav og prisene fortsatt er høye. Det er altså ikke permanente ordninger.
For øyeblikket gir Enova støtte til følgende:
- Oppgradering av bygningskroppen (inntil 150 000 kr)
- Solcelleanlegg (inntil 32 500 kr)
- Væske-til-vann varmepumpe (inntil 10 000)
- Varmepumpe bereder (inntil 5000 kr)
- Smart varmtvannsbereder (inntil 4000 kr)
- Pris-og-effektstyrt energilagresystem (inntil 10 000 kr)
- Energirådgivning (inntil 5000 kr)
- Vannbåren varme (inntil 10 000 kr)
Regler for energimerking
Det er energimerkeforskriften av 2010 som regulerer energimerkingen av boliger. NVE har dessuten utgitt en praktisk veileder for energimerkning.
Spørsmål og svar - energimerking bolig
Hva er energiklasse?
Energiklasse er den karakteren du får ved energimerking. Skalaen går fra A-G, hvor A er best. Den beregnes ut fra hvor mye energi det skal til for å varme opp boligen per kvadratmeter.
Hvem kan gjøre energiberegning i bolig?
Du kan gjøre en enkel energiberegning selv ved å fylle ut noen opplysninger på nettsiden til Enova. For mer detaljert energiberegning, er det mulig å engasjere en energirådgiver som kommer på befaring.
Hva er en grønn bolig, og hvordan får jeg det?
“Grønn bolig” er ingen offisiell benevnelse, men får du karakter C eller bedre på energimerkingen, er du i din fulle rett til å bruke den. Det vil nok også kvalifisere kjøpere til å søke om grønt boliglån.
VI HJELPER DEG MED Å FÅ ET LÅN TIL DEN BESTE RENTEN
Våre andre tjenester
Bankene vi sammenligner