Selskapsskatt
Har du gjort om enkeltmannsforetaket ditt til aksjeselskap, eller har du planer om å gjøre det? Dette er de viktigste reglene om selskapsskatt du bør ha oversikt over.
Hva er selskapsskatt?
Et aksjeselskap er skattepliktig. Men ettersom det er en selvstendig juridisk enhet, går ikke beskatningen gjennom eierne.
Eierne av et aksjeselskap er aksjonærene, altså de som har aksjer i selskapet. Velger du å organisere din virksomhet som et AS, er det likevel ikke noe i veien for å eie 100 % av aksjene.
AS-et som en juridisk enhet blir da selv ansvarlig for sine forpliktelser, også skatt. For å opprette et AS må du stille en viss aksjekapital til veie som en garanti for at det skal være i stand til det. Lenger enn det strekker ikke eiernes ansvar seg.
Skatt som utskrives til selskaper kalles selskapsskatt, og har sine egne regler. Noen ganger omtales den som bedriftsskatt.
Beregne selskapsskatt
Selskaper skal beskattes for det som de tjener på virksomheten, altså overskuddet i bedriften.
Overskuddet er enkelt forklart inntekten fratrukket selskapets kostnader i det aktuelle regnskapsår. Det er derfor viktig å bokføre og dokumentere alle utgifter selskapet har.
Private utgifter eieren har skal ikke med, med mindre de også kan tydelig henføres til AS-et.
Kostnader som kan gi skattefradrag i selskaper
Alle utgifter i forbindelse med virksomheten kan du kreve fradrag for. Du kan jo være spesielt oppmerksom på disse.
- Utgifter knyttet til ansatte, herunder lønn, feriepenger,arbeidsgiveravgift og forsikringer.
- Husleie.
- Mat og drikke med kunder.
- Overtidsmat.
- Reiseutgifter, inkl.overnatting.
- Bilkostnader.
- Verktøy, utstyr, klær.
- Markedsføring.
- Telefon og internett.
- Programvare.
Overskudd i selskap skattlegges som alminnelig inntekt. Skattesatsen for dette er per 2024 22 prosent.
Betale selskapsskatt
Selskapsskatten forfaller til betaling etter inntektsåret, men før den er endelig beregnet i skatteoppgjøret. Den blir derfor likevel kalt forskuddsskatt.
Denne forskuddsskatten skal betales i to terminer med forfall 15. februar og 15. april. Beløpet tilsvarer som hovedregel halvparten av skatten selskapet fikk fastsatt foregående år. Det vil beregnes renter hvis det ikke betales i tide,
Det er mulig å søke om å endre forskuddsskatten. Her er det eget skjema som skal benyttes,
Hvis endelig fastsatt skatt er høyere enn det selskapet har fått utskrevet i forskuddsskatt, må resten betales som restskatt.
Det er også mulig å betale ekstra forskuddsskatt for å unngå restskatt og renter. Beløpet betales direkte til skatteetaten.
Nyopprettede AS vil normalt ikke få utskrevet forskuddsskatt, og da kan det være fornuftig å betale inn ekstra forskuddsskatt for ikke å få restskatt.
Selskapsskatt og utbytteskatt
Som personlig eier av et AS vil du ikke være personlig ansvarlig for å betale selskapsskatt.
Tar du ut penger av selskapet til personlig bruk, enten i form av utbytte eller som lønn, stiller det seg annerledes. Lønnsinntekt beskattes på vanlig måte. Utbytteskatten er 37,8 % (2024) fratrukket et skjermingsfradrag som bestemmes av skattemyndighetene hvert år.
Her er det interessant å vite at utbetaling av lønn, inkludert arbeidsgiveravgift, er fradragsberettiget for selskapet, mens utbytte ikke er det.
Selskapsskatt i Norden og Europa
En sammenligning av selskapsskatten i de nordiske landene, gir følgende oversikt:
Selskapsskatt Norge | 22 % |
Selskapsskatt Sverige | 20,6 % |
Selskapsskatt Danmark | 22 % |
Selskapsskatt Finland | 20 % |
Norge ligger altså på topp sammen med Danmark. Her er det imidlertid en rekke spesialregler og fradrag i de forskjellige landene som kan gi ulike utslag.
I en kronikk i Dagens Næringsliv hevder Petter Bjerksund, Guttorm Schjelderup og Floris Zoutman ved Senter for skatteforskning på NHH at samlet skatt for selskap og eiere i Norge har steget de senere årene og nå er blant de høyeste i Europa.
I 2016 utgjorde samlet skatt for selskap og eier (utbytte) 46,6 %. I 2023 var den steget til 51,5%. Dette gjør Norge til, etter Irland og Danmark, landet med høyest samlet skatt for selskaper i OECD.
AS med aksjer i andre aksjeselskap -fritaksmodellen
Noen aksjeselskap eier aksjer i andre selskaper, og enkelte er til og med opprettet i denne hensikt. Det siste kalles holdingselskaper.
Utbytte og gevinst ved beskattes her etter “fritaksmodellen”. Det innebærer 0,66 % skatt for utbytte og ingen skatt for gevinster. Dette beskattes altså først og fremst når det tas ut for privat bruk. Ulempen for selskapet er at det heller ikke blir fritak for tap ved salg av aksjer.
Skattereglene endrer seg
Vær oppmerksom på at regler og skattesatser er stadig i forandring. Beskatning av selskaper er også et politisk spørsmål, og et regjeringsskifte kan gi store utslag. Hold deg oppdatert gjennom din regnskapsfører om endringer som kan ha betydning for deg.
Spørsmål og svar - selskapsskatt
Hvor mye betaler et selskap i skatt?
Selskapsskatten utgjør for tiden 22 % av selskapets overskudd. Overskuddet er det som er igjen av fortjenesten etter alle godkjente fradrag. Det er derfor viktig at regnskapsføreren får oversikt over alt som potensielt kan trekkes fra.
Hva er den skattemessige forskjellen på lønn og utbytte?
Tar du ut midler fra selskapet i form av lønn, får du vanlig skatt på dette. Vær spesielt oppmerksom på innslagspunkter som trinnskatt mv. Selskapet på sin side får fradrag for alle lønnskostnader. Personlig skatt på utbytte er 37,84 %, men med fratrekk av skjermingsrente som bestemmes hvert år av skatteetaten. Hør med din regnskapsfører om hva som lønner seg best i ditt tilfelle.
Når må selskapsskatt betales?
Selskapsskatt betales året etter det året bedriften hadde overskudd, først i to terminer med forfall i februar og april, deretter eventuell restskatt ved skatteoppgjøret i oktober.
VI HJELPER DEG MED Å FÅ ET LÅN TIL DEN BESTE RENTEN
Våre andre tjenester
Bankene vi sammenligner