Statens Pensjonskasse
Er du medlem i Statens Pensjonkasse? Visste du at du i tillegg til pensjonsordningene også kan søke om gunstige boliglån? I denne artikkelen kan du lese hvordan du gjør det og om fordelene som følger med.
Medlemskap i Statens Pensjonskasse (SPK)
Alle som jobber i staten må være medlem i pensjonskassen, enten de vil eller ikke, så sant de har minst 20 % stilling. Ifølge deres egen nettside omfatter dette 1 av 5 nordmenn.
Som statsansatt blir du hver måned trukket 2 % av bruttolønnen din for denne fornøyelsen. Til gjengjeld betaler arbeidsgiveren din inn fem til seks ganger det samme beløpet.
Slutter du å jobbe i staten, meldes du automatisk ut av pensjonskassen. Du beholder pensjonsrettigheter, men har ikke lenger anledning til å søke om lån.
Gunstige lån fra Statens pensjonskasse
Som medlem i SPK kan du søke om lån til bolig inntil 2,3 millioner. Dersom ektefelle eller samboer også er medlem, kan dere søke om 2,3 mill hver, altså til sammen 4,6 mill.
SPK skal ha pant innenfor 80 % av boligens verdi.
Statens pensjonskasse – rente
Renten på lån fra Statens pensjonskasse tilsvarer normrenten, som fastsettes av Skattedirektoratet inntil seks ganger årlig, Normrenten skal ligge ca 0,15 prosentpoeng under vanlig markedsrente.
Det er videre mulig å søke om avdragsfrihet inntil 5 år. Det betyr at du i denne perioden kun betaler renter. Det kan være nyttig i en etableringsfase med mange utgifter.
Statens pensjonskasse – boliglån
Lån fra Statens pensjonskasse går hovedsakelig til kjøp av bolig. Med denne renten vil det også lønne seg for de fleste statsansatte å ha lånet sitt her.
De går for tiden altså ikke inn med høyere finansiering enn 80 % av boligens verdi. Da er det mulig å søke toppfinansiering fra en annen bank dersom man ikke kan skaffe til veie 20 % egenkapital. Kravet i utlånsforskriften er 10 % egenkapital, så det vil være mulig å låne opp til 90 % av verdien.
Ikke finansieringsbevis
Dersom du ikke allerede vet hvilken bolig du skal kjøpe, er det en bra ting å ha finansieringsbevis i hånden når du leter. Det fungerer som en godkjenning av finansieringen overfor mekler når du legger inn bud på en leilighet.
Løsningen på det er at du først søker i en vanlig bank om finansieringsbevis. Får du tilslag på boligen, kan du søke om lån til denne i SPK. Du er nemlig ikke forpliktet til å ta lånet i den banken som har gitt deg finansieringsbeviset.
Ekstra lån hvis du må flytte i forbindelse med jobben
La oss si at staten bestemmer at tjenestene ved kontoret du jobber på av distriktshensyn skal overføres til Mo i Rana,. Dersom du velger å flytte etter, kan du søke om forhøyet boliglån fra SPK.
Tilleggsbeløpet utgjør 750 000 kroner, altså får du totalt 3 050 000 kroner.
Refinansiering/flytting av lån til SPK
Har du allerede et boliglån når du blir ansatt i staten, kan du søke om å få overflyttet lånet til SPK. Beløpsgrensene og øvrige vilkår er de samme.
Søknaden skjer på eget skjema, og du må fylle ut opplysninger om det eller de lånene som skal innfris ved refinansieringen.
Oppussingslån
Lånet fra SPK kan også benyttes til oppussing. I lånesøknaden må du oppgi hva du har tenkt å gjøre, og hva du beregner at det vil koste. Oppussingslånet kan også brukes til bygging av garasje eller oppgradering av uteområdet.
Lån ved skifte- og arveoppgjør
Dersom du ved et samlivsbrudd trenger penger til å betale ut din partner for å beholde tidligere felles bolig, er det noe du kan søke lån til fra SPK.
Lån i forbindelse med arveoppgjør gis også, men kun når det gjelder en bolig du har til hensikt å bo i.
Statens Pensjonkasse gir ikke:
- Byggelån
- Rammelån
- Mellomfinansiering
- Lån med fastrente
- Lån til andre boliger enn du selv skal bo i
Andre ytelser fra Statens pensjonskasse
Pensjonsutbetalinger fra SPK kommer i tillegg til ytelser fra folketrygden. Dette omfatter;
- Alderspensjon
- AFP
- Uførepensjon
- Etterlattepensjon
Spørsmål og svar - Statens Pensjonskasse
Lønner det seg å ha lån i Statens pensjonskasse?
Med en rentesats som tilsvarer statens normrente (0,15 prosentpoeng under markedsrente) vil det i de aller fleste tilfeller lønne seg å ha boliglånet sitt i statens pensjonskasse
Hva er forskjellen mellom Statens pensjonskasse og tjenestepensjon?
Når vi snakker om offentlig tjenestepensjon utbetales den oftest fra Statens pensjonskasse (SPK) for statlig sektor, og fra KLP for kommunal sektor. Det finnes imidlertid også ulike ordninger med privat tjenestepensjon
Hvor lang nedbetalingstid kan jeg få på boliglån fra Statens pensjonskasse?
Du kan få betalingsplaner på opptil 30 år fra Statens pensjonskasse.
VI HJELPER DEG MED Å FÅ ET LÅN TIL DEN BESTE RENTEN
Våre andre tjenester
Bankene vi sammenligner