Sykepenger

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
Sykepenger
Hvordan fungerer sykepenger?
Beregne sykepenger
Sykepenger
Hvordan fungerer sykepenger?
Beregne sykepenger

De fleste av oss har opplevd å ikke kunne møte opp på jobb en dag grunnet sykdom, men det er ikke før at man er syk over en lengre periode at man må sette seg inn i systemet for sykepenger. Her forklarer vi det du trenger å vite om ordningen.

Hvordan fungerer sykepenger?

Sykepenger er en kompensasjon for tapt inntekt når du blir syk og ikke kan jobbe. Dette er en viktig del av velferdssystemet i Norge, og sikrer enkelt og greit at du ikke står uten økonomisk støtte i sykdomsperioder. 

Dersom du har en kortvarig sykdom, kan du ofte bruke egenmelding for å melde fraværet ditt til arbeidsgiver. Dette betyr at du ikke trenger legeerklæring for de første tre dagene. For lengre sykefravær er det imidlertid nødvendig å få en sykmelding fra lege, tannlege, eller kiropraktor som bekrefter at du ikke kan utføre arbeidet ditt.

I praksis dekker arbeidsgiveren sykepenger for de første 16 kalenderdagene av sykefraværet – kjent som arbeidsgiverperioden. Hvis sykdommen varer lenger enn dette, overtar NAV utbetalingen fra dag 17, forutsatt at du oppfyller følgende vilkår:

  • Arbeidstilknytning: Du må ha vært i arbeid i minst fire uker før du ble syk.
  • Inntektskrav: Du må ha en årlig inntekt på minst 50 % av grunnbeløpet i folketrygden (G). For 2024 tilsvarer dette 62 014 kroner.
  • Medlemskap i folketrygden: Du må være medlem i folketrygden og ha inntekter som er pensjonsgivende (skattepliktige lønnsinntekter).

Hvor mye får man i sykepenger?

Som ansatt dekker sykepenger som hovedregel 100 % av inntekten din opptil 6G (G = folketrygdens grunnbeløp, som justeres årlig). Grunnbeløpet for 2024 er 124 028 kroner, noe som vil si at sykepenger dekkes opptil 744 168 kroner i 2024.

Hvis du for eksempel tjener 500 000 kroner i året og blir sykmeldt, får du 100 % av denne inntekten som ansatt. Hvis du tjener 800 000 kroner, vil beløpet beregnes opptil grensen på  6G.

Merk: Dersom du tjener over 6G, dekker noen arbeidsgivere forskjellen mellom sykepenger og faktisk lønn – men dette avhenger av avtalen du har med din arbeidsgiver.

Hvordan beregnes sykepenger for ansatte vs. selvstendig næringsdrivende?

Sykepenger beregnes ut fra sykepengegrunnlaget ditt. For ansatte er dette vanligvis gjennomsnittet av lønnen din de siste tre månedene før sykdommen. Dersom du har vært ansatt i mindre enn tre måneder, beregnes sykepenger basert på perioden du faktisk har jobbet. For selvstendig næringsdrivende og frilansere fungerer ordningen litt annerledes.

For ansatte:

  • Sykepenger utgjør 100 % av inntekten din, men maksimalt opptil 6G.
  • Hvis du tjener mer enn dette, vil du bare få sykepenger for den delen av inntekten som er innenfor grensen.
  • Du får utbetalt trygd fra 17. fraværsdag (etter arbeidsgiverperioden).

For selvstendig næringsdrivende:

  • Du har rett på 80 % av sykepengegrunnlaget fra NAV.
  • Det er mulig å tegne en frivillig forsikring for å øke dekningen til 100 %.
  • Du får utbetalt trygd fra 17. fraværsdag (etter karensperioden).

Til syvende og sist er det NAV som avgjør om sykmeldingen gir deg rett til sykepenger. For mer informasjon og hjelp, anbefales det derfor å besøke NAV sine nettsider.

Espen
2024-12-10
Espen er skribent på Sambla Han er utdannet jurist med finans og økonomi som spesialfelt. Han har over 10 års erfaring som rådgiver i personlig økonomi De senere årene har Espen jobbet som finansjournalist. Han skriver for den jevne bankkunde og alltid fra et forbrukerperspektiv. Når Espen ikke har en deadline som må overholdes og han ikke oppdaterer seg på dagens finansnyheter, baker han sitt eget brød. Det er nemlig både sunt og godt, og ikke minst økonomisk.

 

nav.no

lovdata.no

regjeringen.no

Spørsmål og svar - sykepenger

Hva er sykepenger?

Sykepenger er en ytelse du får utbetalt istedenfor lønn når du er sykemeldt og ikke kan utføre arbeidet ditt. Pengene utbetales av NAV fra 17. fraværsdag ved sykdom.

Hvem betaler sykepenger?

For ansatte er det arbeidsgiveren som betaler sykepengene de første 16 kalenderdagene. Etter dette overtar NAV utbetalingen. Selvstendig næringsdrivende og frilansere mottar sykepenger direkte fra NAV etter karenstiden på 16 dager.

Hvor mye får man i sykepenger?

Som hovedregel får ansatte og frilansere 100 % av inntekten sin, mens selvstendig næringsdrivende får 80 %. Maksimalt beløp beregnes ut fra 6G, som er 744 168 kroner i 2024. Hvis inntekten din overstiger 6G, kan du oppleve en reduksjon i inntekten under sykefraværet. Noen arbeidsgivere har imidlertid ordninger som dekker det overskytende beløpet.

Får jeg feriepenger av sykepenger?

Ja, men kun for de første 48 dagene med sykepenger fra NAV. Feriepengene opptjenes på samme måte som for vanlig lønn, og gjelder for det påfølgende ferieåret. Dersom arbeidsgiveren betaler lønnen din under sykdom, opptjener du vanligvis også feriepenger på denne lønnen. Husk å sjekke med arbeidsgiveren din hvilke regler som gjelder i din arbeidsavtale.

Kan jeg få sykepenger etter 67 år?

Ja, etter fylte 67 år kan du motta sykepenger i inntil 60 dager frem til 70 år, forutsatt at du fortsatt er i arbeid. Etter fylte 70 år har du ikke lenger rett til sykepenger fra NAV, selv om du fortsatt er i arbeid.

Bankene vi sammenligner