Tjenestepensjon - Slik fungerer det

Angi beløpet for dette lånet.
kr
Omtrentlig kostnad  5 år
kr 0/md*
+
Våre partnere kan gi deg en gunstigere rente hvis du velger å konsolidere lånene dine. På denne måten "kjøper de ut" deler eller hele lånesituasjonen din og slår dem derfor sammen til et enkelt lån
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

310000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Trygt og sikkert
OTP-pensjonen
Pensjon
Pensjonsopptjening
OTP-pensjonen
Pensjon
Pensjonsopptjening

Obligatorisk tjenestepensjon, eller OTP, er en pensjonsordning som betales av arbeidsgiveren din. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva OTP er, hvilke regler som gjelder og hvordan denne pensjonsordningen fungerer i praksis.

Hva er OTP?

OTP står for obligatorisk tjenestepensjon. Det er en pensjonsordning som arbeidsgivere er pålagt å opprette for alle sine ansatte, inkludert midlertidig ansatte, deltidsansatte og vikarer. 

OTP kommer i tillegg til folketrygden, og skal bidra til at arbeidstakere får en sikker pensjonsinntekt når de går av med pensjon. Minstekravet til OTP-innskuddspensjon er 2 %, men det er mulig å sette inn en større andel enn dette.

Pensjonsregler for OTP

Den obligatoriske tjenestepensjonen er en innskuddspensjon. Det vil si at arbeidsgiveren betaler en fast prosent av den ansattes lønn inn på en egen pensjonskonto.

Den ansatte kan ikke endre beløpet, men kan ha mulighet til å bestemme hvordan pengene skal investeres. Dette kommer imidlertid an på hvilken pensjonsleverandør som er valgt, og hvilke alternativer de tilbyr.

OTP-regler og krav

OTP er regulert av lov om obligatorisk tjenestepensjon, og alle arbeidsgivere er forpliktet til å tilby en slik pensjonsordning. Ordningen er altså obligatorisk for alle ansatte, og arbeidsgiveren betaler en prosentandel av den ansattes lønn som innskudd.

Minsteinnskuddet er 2 % av lønnen for alle ansatte med en inntekt som overstiger 1 G (folketrygdens grunnbeløp). Arbeidsgiver kan velge å betale inn mer enn dette, men det er altså ikke påkrevd.

OTP-kravet omfatter alle ansatte, også midlertidig ansatte, vikarer og lignende. Pensjonsinnskuddet følger den enkelte, og du mister derfor ikke OTP-pensjon hvis du bytter jobb.

  • Omfatter alle ansatte
  • Minsteinnskudd: 2 %
  • Følger den ansatte

Pensjonsavtale

Det er altså lovbestemt at arbeidsgivere skal gjøre et innskudd på minst 2 % av den ansattes lønn. Men, en pensjonsavtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker kan være mer omfattende enn det som står i lovkravene.

Dette kan blant annet inkludere høyere OTP-innskudd, men også tilleggspensjoner, som uføretrygd, livsforsikring og gruppelivsforsikringer. Som arbeidstaker er det derfor viktig å skaffe seg en oversikt over pensjonsavtalen.

Slik får du oversikt over OTP-pensjonen din

Arbeidsgiver har plikt til å informere ansatte om pensjonsordningen, inkludert detaljer om innskuddsnivå, investeringsmuligheter og pensjonskapital. Du kan få innsyn i pensjonskapitalen din gjennom pensjonsleverandøren som er valgt, gjerne en bank eller et forsikringsselskap.

De fleste leverandører tilbyr nettbaserte løsninger der du kan følge med på innbetalinger og avkastningen på pensjonskontoen din. Ofte får du muligheten til å bestemme hvordan pensjonsinnskuddet skal investeres ved å velge profiler med ulik risiko.

Konklusjon

Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) er en sentral del av det norske pensjonssystemet. Det er en obligatorisk ordning som sikrer at alle arbeidstakere får en pensjon i tillegg til folketrygden, og dermed økonomisk trygghet i fremtiden.

Som arbeidstaker kan du selv følge med på OTP-innskuddet ditt. Via leverandørens nettportal kan du sjekke blant annet innbetalinger, avkastning og total pensjonskapital. Som regel er det også mulig velge hvordan innskuddet skal investeres.

Spørsmål og svar – OTP-pensjon

Hva er OTP?

OTP er en obligatorisk tjenestepensjon som arbeidsgivere må tilby sine ansatte. Det gir en ekstra pensjonsinntekt i tillegg til folketrygden.

Hvor mye må settes inn på OTP?

Minstekravet er 2 % av lønnen, men det er mulig å sette inn mer.

Hva skjer med OTP hvis jeg bytter jobb?

Innskuddspensjonen i OTP følger den ansatte, og blir derfor med deg hvis du bytter jobb.

Bankene vi sammenligner