Utleie av bolig
Vurderer du å leie ut en bolig, et rom eller en liten hybel? Utleie kan gi deg gode inntekter, men det kan også skape trøbbel og bekymringer. Les videre, så skal vi fortelle deg det du trenger å vite om utleie av bolig.
Viktig å vite når du skal leie ut bolig
Når du skal leie ut bolig, er det viktig at du setter deg inn i gjeldende lover. Husleieloven kan virke lang og innviklet, men det er lurt å sette seg inn i deler av den. På den måten slipper du ubehagelige overraskelser.
Vi skal gi deg noen av punktene du må tenke på før du legger ut annonse på Finn.no eller andre sider.
Forbud mot diskriminering
Når vi skal leie ut boligen vår, ønsker vi naturligvis å finne den perfekte leietakeren. En som oppfører seg ordentlig, betaler i tide og holder avtalen.
I dag ser vi blant annet at det ofte søkes etter jenter til jentekollektiv. Dette fordi mange huseiere er av den oppfatning at jenter er enklere å forholde seg til enn gutter. Og at jenter tar bedre vare på boligen. Det er ikke lov med denne type diskriminering.
Du kan ikke ta hensyn til verken kjønn, livssyn, religion, etnisitet, graviditet, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, funksjonsnedsettelse eller alder.
Krav til utleieboligens tilstand
Heldigvis setter Husleieloven grenser for hva man kan leie ut som bolig. Det hjelper ikke om leietakeren sier at det er greit å bo i boligen, hvis den ikke er godkjent for varig opphold.
Du må altså forsikre deg om at det du leier ut er godkjent for utleie. På den måten er leietakeren sikret en bolig som oppfyller krav om oppvarming, dagslys, rømningsveier, takhøyde og annet.
Regler om depositum
Husleieloven sier at du maks kan kreve depositum tilsvarende seks måneders leie. Det er derimot mest normalt med depositum tilsvarende tre måneders leie.
Det er påkrevd at man benytter egen depositumskonto til dette formålet, og den skal stå i leietakerens navn. Kostnaden skal utleier stå for.
Hva kan jeg ta i husleie?
Husleieloven sier ingenting om makspris på husleie. Du har derimot ikke lov til å sette leien urimelig høyt og skal holde deg innenfor det som er normalt i ditt området. Hvis du er usikker, kan du se på lignende boliger i ditt område og se hva disse blir leid ut for.
Husk da også å tenke på det som er inkludert. Er for eksempel både strøm, internett og TV inkludert, vil dette naturligvis gi en høyere leie.
Skatt på utleie av andel av egen bolig
Hvis utleieenheten er en del av boligen du selv bor i, vil som regel leieinntektene være skattefrie. Dette gjelder både for leie av loftshybel, kjellerleilighet eller garasjehybel.
Det stilles derimot noen krav for at leieinntektene vil være skattefrie.
Skattefritak langtidsleie: Din boenhet må være minst like stor som utleiedelen
Leieinntektene er altså skattefrie om du bruker minst halvparten av boligen selv som primærbolig. For eksempel hvis du leier ut en loftsleilighet og bor i resten av huset selv.
Det er også et krav at forventet leieinntekt for utleiedelen ikke overstiger hva du kunne forventet å få om du leide ut den delen du bor i.
Dette kan du finne ut ved å sammenligne hva du kunne fått i leieinntekt for delen du skal bo i og delen du planlegger å leie ut.
Hvis det viser seg at forventet leieinntekt for utleiedelen er lavere eller lik den du kunne fått for boligen din, vil du slippe å betale skatt.
Skattefritak ved uteleie av egen bolig
Du kan også få noe skattefritak om du leier ut hele boligen eller over halvparten av den.
I dette tilfellet vil det være skattefritt opptil 20.000 kroner i brutto leieinntekter per år. Blir leieinntektene høyere enn 20.000 kroner, vil hele inntekten være skattepliktig.
Regler for korttidsleie
Korttidsleie betyr at du leier ut boligen i mindre enn 30 dager. I dette tilfellet vil også leieinntekt på 20.000 kroner være skattefrie.
For korttidsleie vil de første 10.000 kronene uansett være skattefrie, selv om den totale summen blir over 20.000 kroner per år. Etter det må man skatte 85 % av inntektene over dette.
Skattefri leie gir ikke rett til fradrag
Når du leier ut skattefritt, har du ikke rett til å kreve fradrag for utgifter du har i forbindelse med utleie.
Hvis du derimot har skatteplikt, har du fradragsrett for kostnader som du måtte ha knyttet til utleien.
Det du typisk kan kreve fradrag for er felleskostnader, strømkostnader, kommunale avgifter, eiendomsskatt og vedlikeholdskostnader.
Alltid skatteplikt på leieinntekter fra flermannsboliger
En flermannsbolig vil alltid ha skatteplikt ved utleie. Definisjonen av flermannsbolig er en bolig med tre eller flere familieleiligheter. Består boligen av to familieleiligheter og én selvstendig hybel, blir denne også regnet som en flermannsbolig.
En hybel regnes som selvstendig om den har egen inngang selve hybelen med låsbar dør og eget toalett. Det er derimot ikke krav om at den som bor der har egen inngang inn til selve bygningen.
Du må derfor sjekke hva boenhetene i boligen din regnes som, for å vite om leieinntektene vil være skattepliktige eller ei.
Vær nøye med å sjekke skattereglene
Før du setter inn annonse for bolig til leie, må du sette deg nøye inn i skattereglene. Du blir nemlig regnskapspliktig om du boligen blir regnet som skattepliktig.
Det kan være innviklet å forstå fullt og helt hva som gjelder. Er du veldig usikker, bør du kontakte Skatteetaten.
Spørsmål og svar - Utleie av bolig
Hvor ofte kan jeg øke husleien?
Husleien kan maks økes én gang i året, i samsvar med konsumprisindeksen. Du må gi leietakeren minst én måneds skriftlig varsel.
Hvor mye kan jeg ta i leie?
Husleieloven har ingen regler for hvor mye du kan ta i leie. Det er derimot ikke lov å avtale en leiepris som er urimelig i forhold til øvrig marked. Det kan være lurt å sammenligne med lignende boliger i nærområdet.
Hva er en tidsbestemt leieavtale?
Det er en leieavtale der utleier og leietaker har avtalt hvor lenge leieforholdet skal vare. Leieforholdet avsluttes uten oppsigelse når leieperioden har utløpt.
Hva er en tidsubestemt leieavtale?
Dette er en leieavtale der det ikke er bestemt noen sluttdato for leieforholdet. Her avtaler man en oppsigelsestid. Husk at det er strenge regler for når en utleier kan si opp en leietaker.
VI HJELPER DEG MED Å FÅ ET LÅN TIL DEN BESTE RENTEN
Våre andre tjenester
Bankene vi sammenligner