Hyttelån
Hytte er en velkjent boligform i Norge, i 2023 var det 448 805 hytter registrert i Norge. De fleste nordmenn søker seg til hytta i helgene, hvor de kan koble seg av hverdagslivet og nyte naturen.
Et hyttelån ligner mye på et boliglån, hvor du vurderes på samme måte, med unntak av at en hytte regnes som sekundærbolig om du allerede er boligeier. Verdien av helårsboligen din vil dermed avgjøre hvor mye du kan låne for, du har som regel mulighet å låne 85% av markedsverdien på boligen din.
Les mer: Finansieringsbevis
Sammenlign hyttelån for beste rente
Renten på lånet er en av de store kostnadene ved å ta opp lån, og utgjør en betydelig kostnad for de fleste husholdninger i Norge. Derfor er det lurt å sammenligne långivere for å oppnå en rente som din økonomi kan takle.
Ved å søke om hyttelån gjennom Sambla kan du oppnå følgende fordeler:
- Over 20 banker som ser din søknad – hvor du kan velge det beste tilbudet
- Rask svartid og søknadsprosess
- Muligheten til å oppnå en lavere rente
Egenkapital
På samme måte som ved vurdering av boliglån så vil bankene også vurdere hvordan din økonomi ligger an før de innvilger et hyttelån. De ser på faktorer som gjeld, inntekt og eiendom før de kan komme tilbake til deg med et tilbud.
Egenkapitalkrav for bolig ligger på 15%, hvor kravet for hyttelån kan variere fra ulike långivere. Noen banker krever mellom 15-25% og spesielle regler gjelder for eksempel for Oslo, hvor kravet er 40% egenkapital for å kunne kjøpe sekundærbolig eller fritidsbolig.
Det er ikke mulig å låne mer enn 5 ganger egen inntekt, Det gjelder alt fra forbrukslån, billån, boliglån og studielån. Samtidig gjør banken en stresstest av din økonomi.
Hyttelån med sikkerhet i bolig
Ønsker du å finansiere din hytte med sikkerhet i boligen din? Ved å øke ditt boliglån eller ta opp et lån med boligen som sikkerhet, kan du få lavere rente og gunstige lånebetingelser.
Slike lån, kjent som omstartslån, utnytter boligens verdi for hyttefinansiering. Med økt bank konkurranse er det mulig å sikre lån med attraktive rentevilkår. Utforsk mulighetene for å realisere hyttedrømmen din kostnadseffektivt.
Hyttelån uten egenkapital
Egenkapitalkravet for hyttelån ligger som nevnt mellom 15-25%. Det lønner seg å kunne stille med så mye som mulig, slik at du slipper å ta opp så mye i lån og at du sparer penger på rentekostnader.
Det er likevel mulig å oppnå drømmen om hytte gjennom å se om det finnes ledig sikkerhet i egen bolig. Da kan du ta opp hyttelån med sikkerhet i egen bolig, eller bake inn hyttelånet i boliglånet. Dette beror på hvor mye ledig sikkerhet du har og pris på hytten du ønsker å kjøpe.
Kostnaden av et hyttelån
Bankenes retningslinjer for hyttelån varierer og er avhengig av standarden på hytta og dens plassering når det gjelder fastsettelse av rentesatser. Renten reflekterer bankens risikovurdering knyttet til tilbakebetaling av lånet. Din personlige økonomi, inkludert inntekt, gjeld, betalingsevne og kredittscore, spiller en viktig rolle i denne vurderingen.
Bankene vurderer også hyttas salgbarhet – jo lettere det er å selge, desto lavere er risikoen for bankene. Du kan redusere risikoen ved å tilby mer sikkerhet, enten gjennom egenkapital eller lån med sikkerhet.
Økt sikkerhet kan påvirke bankens vurdering av risiko og dermed rentebetingelsene for hyttelånet ditt. Vær oppmerksom på hvordan din personlige økonomi og hyttas salgsbarhet kan påvirke lånevilkårene du får tilbud om.
Hvem kan kjøpe hytte med sikkerhet i egen bolig?
Det er noen regler for hvem som kan få hyttelån og hvor stort beløpet kan være:
- Du kan ikke låne mer enn fem ganger egen inntekt
- Du kan ikke låne mer enn at ditt totale boliglån blir på under 85% av boligens verdi
- Du må ha minst 15% egenkapital, men den kan ligge i egen bolig
- Du må være minst 23 år
- Du må ha bodd og skattet til Norge minst de tre siste årene
- Ha fast inntekt på et visst beløp
- Ikke ha betalingsanmerkninger eller inkassosaker – en kredittsjekk vil ta sted
Hvis du oppfyller kravene ovenfor, har en ryddig økonomi og fast jobb er det mulig å låne opptil fem ganger egen inntekt. Det er større trygghet for bankene ved utlån til noen som kan stille en bolig som sikkerhet, dette gir lavere rente og lengre nedbetalingstid på lånet enn ved usikrede lån.
Hvordan søker jeg om hyttelån?
Det er enkelt å søke om hyttelån hos Sambla. Det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut lånesøknaden som du finner på våre nettsider.
Slik ser søknadsprosessen ut for lån hos Sambla:
- Du fyller ut lånesøknaden
- Vi sender søknaden ut til over 20 banker
- Bankene behandler søknaden
- Vi sammenligner de forskjellige bankenes renter og priser, og du velger det som passer deg best
- Deretter signerer du lånetilbud enkelt med BankID
Spørsmål og svar - Hyttelån
Hva er egenkapitalkravet for hyttelån, og hvordan kan det påvirke lånevilkårene?
Egenkapitalkravet for hyttelån ligger vanligvis mellom 15-25%, og det kan variere mellom ulike långivere. Å ha høy egenkapital kan bidra til bedre lånevilkår og lavere rentekostnader.
Hvem kan kjøpe hytte med sikkerhet i egen bolig, og hvilke krav må man oppfylle?
For å kjøpe hytte med sikkerhet i egen bolig må du blant annet ikke låne mer enn fem ganger egen inntekt, ha minst 15% egenkapital, være minst 23 år, og ha en ryddig økonomi uten betalingsanmerkninger.
Hvordan søker man om hyttelån gjennom Sambla?
For å søke om hyttelån hos Sambla, fyller du ut lånesøknaden på deres nettside. Deretter blir søknaden sendt til over 20 banker for behandling. Etter sammenligning av renter og priser, kan du velge det tilbudet som passer best, og signere lånetilbudet enkelt med BankID.
VI HJELPER DEG MED Å FÅ ET LÅN TIL DEN BESTE RENTEN
Våre andre tjenester
Bankene vi sammenligner